Vid lunchtid på måndag 30 november sker en sittande demonstration på KTH. (Bilden är från manifestationens kampanj)

Forskare uppmanar till sitt-demonstration

Publicerad 2015-11-27

Hallå där, Karin Bradley, miljöforskare, som välkomnar studenter och personal att vara med på en fem minuters demonstration när klimattoppmötet startar i Paris på måndag.
– Vi vill visa ett starkt stöd för ett kraftfullt klimatavtal, säger hon.

Karin Bradley

Universitet världen över har samlats i ett initiativ för att uppmärksamma starten av FN:s klimatmöte. Karin Bradley står som en av tio forskare bakom uppropet för att engagera personal och studenter till manifestationen på KTH:s campus. Hittills har drygt 100 personer meddelat att de ska vara med.

Varför har ni tagit det här initiativet?
– För att klimatfrågan är en av de största ödesfrågorna och det är viktigt att vi agerar nu för att hinna ställa om till mer fossiloberoende samhällen. Som forskare och lärare är det viktigt att visa vårt engagemang och vår kunskap i dessa frågor – när det gäller att förstå problem såväl som att hitta lösningar.

Detta är en del av en internationell rörelse – vilka effekter hoppas du på?
– Att manifestationerna som sker på universitet världen över når beslutsfattarna i Paris och att de på så vis ser att det finns ett starkt stöd för ett kraftfullt klimatavtal. Och att vi är redo att forska och undervisa för att ett mer hållbart samhälle ska kunna bli verklighet.

Varför är KTH en lämplig plats för en manifestation?
– För att det finns stark kompetens och engagemang i hållbarhetsfrågor bland forskare såväl som studenter. Med tanke på att vi utbildar framtidens ingenjörer och arkitekter är det också viktigt att visa att vi antar den utmaning det innebär att hitta lösningar för fossiloberoende och hållbara samhällen.

Liknande evenemang har ställts in i Paris på grund av oro för våldsdåd – hur tänker du kring det?
– Jag tänker att just eftersom den folkliga demonstrationen är inställd i Paris är det ännu viktigare med mindre manifestationer på olika platser världen över.

Berättat för: Christer Gummeson

• COP21 Global Science sit-down är ett internationellt initiativ. På KTH sker manifestationen utanför KTH Entréplatsen, Drottning Kristinas väg 4, måndag 30 november kl 11.55–12.00.
  • Budskapet är: “To decision makers @COP21 Paris: we, all scientists, have done our work. We sit down. It is up to you: make the decisions now. We will help you implement!”
  • Bakom uppropet vid KTH står tio forskare: Karin Bradley, Elina Eriksson, Eléonore Fauré, Göran Finnveden, Ulrika Gunnarsson Östling, Mattias Höjer, Tove Malmqvist, Daniel Pargman, Åsa Svenfelt, Josefin Wangel.
  • KTH-manifestationens Facebook-sida
  • Det globala initiativets Facebook-sida
  • Hashtag: #globalsitdown
  • Manifestationen initierades vid konferensen Global Cleaner Production & Sustainable Consumption Conference i Barcelona, Spanien.

FN:s klimatmöte i Paris: Under perioden 30 november till 11 december pågår klimattoppmötet COP21 (Conference of the parties i det 21 århundradet) i Paris för att komma överens om ett globalt och legalt bindande klimatavtal mellan de 196 deltagande länderna. Sverige deltar med sju ministrar. Målet är att se till att utsläppen av växthusgaser och koldioxid minskar för att förhindra att jordens medeltemperatur höjs med två grader. Innan det är för sent och skadorna är oåterkalleliga.