Forskarna Henrik Ernstson (t v) och Erik Swyngedouw möter studenter och lokala aktivister i Kärrtorp. (Foto: Marc Femenia)

Forskare träffar gräsrotsaktivister

Publicerad 2015-09-22

Det är i förorten det händer och nya rörelser föds. Med den ansatsen har forskare från KTH haft en camp på Teater Reflex i Kärrtorp. Internationella forskare har varit på plats för att presentera och diskutera sina idéer om staden och förortens framtid.

– I stället för att forskarna och deltagare skulle komma till KTH så valde vi att flytta ut det akademiska till förorten för att skapa ett möte mellan forskning, gräsrötter och aktivism, säger forskaren Henrik Ernstson på KTH Environmental Humanities Laboratory, som är initiativtagare till det nya greppet.

Evenemanget hade namnet ”Anthro-Obscene” och var i form av seminarier där forskare delade med sig av sina kunskaper om kulturgeografi, sociologi, urban planering, arkitektur och statsvetenskap.  Den öppnande programpunkten var en Flamenco-dans.

– Det var ett sätt att inleda med ett annat språk och att sätta tonen för evenemanget. Att hålla seminariet på en teater gör också skillnad i hur vi för det intellektuella samtalet, säger Henrik Ernstson.

Programmet utlovade politiska perspektiv på den globala urbana ekologiska krisen och ett öppet samtal om demokrati i praktiken och politiska rörelser. Gedigen vetenskap från en samling av professorer som gärna ville möta röster från gräsrotsaktivister både i Stockholms innerstad och förorterna.

Samtal på Teater Reflex

Utgångspunkten är att varje stad och förort har sina speciella erfarenheter av gemensam odling, musikskapande, graffitti, proteströrelser och politisk kamp kring boende byggande och natur och kultur.  Men att de framtida hoten är gemensamma som bland annat energikris, kemikaliesamhället och demokratier i kris.

Vilka är det som kommit hit för att besöka seminariet?
– Under torsdagen och fredagen har det mest varit studenter och forskare från olika universitet. På lördagen har det varit människor från Kärrtorp med omnejd och så har det lokala nätverket linje 17 varit här.

De tillresta professorerna från Sydafrika, Kanada, USA och England är en unik samling inom området och Henrik Ernstson har använt sitt nätverk i forskningsvärlden för att få hit dem. Och i stället för att bo på dyra hotell har professorerna bott tillsammans på en båt inne i stan och tagit tunnelbanan ut till Kärrtorp.

– Jag hoppas att det här kan stå som förebild eller någon slags modell för hur andra forskare inom KTH kan jobba genom att att förlägga seminarier i förorten. Man når ut till fler och dessutom är lokalerna mycket billigare.

Varför valde ni just Kärrtorp?
– Därför att det är förorten och det perifera som är det centrala – det är där nya rörelser föds. Och här finns dessutom en utmärkt förortsteater precis som i många andra förorter runt om i Stockholm. De ska vi använda oss av.

När en av lördagens sista programpunkter presenterades var det svårt att inte koppla till kravallerna i Kärrtorp för knappt två år sen. Professorn i geografi, Erik Swyngedouw, pratade under vinjetten ”Every revolution has its square” om torgens betydelse för politisk förändring. Alltifrån Place de la Bastille under franska revolutionen till Tharir-torget och den egyptiska revolutionen.

Eveneamnget ”Anthro Obscene” var ett samarbete mellan KTH, Teater Reflex och professor Erik Swyngedouw från universitetet i Manchester.

Text: Gerd Eriksson