Till innehåll på sidan

Forskare bloggar om framtidens transporter

Publicerad 2017-09-13

Hallå där, Anna Pernestål Brenden, som forskar om hållbara transporter och börjat blogga i Vetenskapsrådets tidning, Curie. Hur känns det?
– Kul och inspirerande. Och lite pirrigt också.

Anna Pernestål Brenden, forskare.

Varför nappade du på erbjudandet?
– Jag tycker att det är kul att skriva, och har bloggat på en egen blogg tidigare. Jag blev jätteglad när jag fick frågan, det är en stor ära att få chansen dela med sig av sina tankar till Curies läsare.

Vad hoppas du uppnå?
– Jag vill uppmärksamma några av de ämnen som jag brinner för: hållbarhet och hur forskning kan bidra till att nå ett mer hållbart samhälle och ”rädda världen”.

– Rent personligt för mig fungerar skrivandet också som en process för att bli tydligare i mina tankar, jag hoppas också att det ska hjälpa mig och vårt transportlabb, ITRL, vidare i hur vi jobbar med dessa ämnen.

Vilken är den största utmaningen inom forskningsområdet?
– Den nya tekniken, med bland annat självkörande, uppkopplade fordon och ”internet of things”, ger oss massor nya möjligheter att förändra transportsystemet. Frågan är: till vad och hur vi vill ha det?

 – Transportsystemet något som vi alla berörs av varje dag när vi reser och transporterar saker. När vi jobbar med framtidens hållbara transporter behöver vi specialister, men samtidigt behöver teknik, samhälle och användare mötas. Vi forskare inte så vana vid att jobba tvärfunktionellt på det sättet.

Hur ser du på samhällets beredskap att ta till sig forskningsresultaten?
– Jag ser helt klart ett växande intresse och en ökande medvetenhet. Samtidigt är det utmanande att jobba med framtidsfrågor som ligger 5–15 år bort i en organisation som också behöver hantera den dagliga driften och de närmaste årens utmaningar. Jag har jobbat 15 år i transportindustrin, så jag har provat det.

– Jag tror att det finns mer att förbättra kring hur vi jobbar just med innovation och spridningen av forskningsresultat så att de gör nytta i samhället.

Berättat för: Christer Gummeson