FN-samarbete ger hållbara stadsmiljöer

NOTIS

Publicerad 2013-06-24
Alexis Pontvik (överst) och Tigran Haas.

ABE-skolan har startat ett partnerskap med FN:s universitetssamarbete om byggda miljöer, som går under namnet HPUI. Samarbetet hör hemma inom FN-organet UN Habitat.

– Förhoppningen är att vi ska kunna starta ett helt nytt universitetskluster som arbetar med urban form, säger Alexis Pontvik, professor, som tillsammans med Tigran Haas, docent, är ABE-skolans kontaktpersoner inom samarbetet med HPUI.

Syftet med ett sådant arbete skulle vara att utveckla mer hållbara stadsmiljöer. Här ingår frågor om det offentliga rummet, kompakta stadsmiljöer och allmänna kommunikationer.

– Medlemskapet innebär en bred kontaktyta inom den akademiska världen men också intressanta kontakter med fokus på internationella samarbetsprojekt med utvecklingsländer, säger Alexis Pontvik.

ABE-skolans partnerskap ger även möjligheter till praktiktjänstgöring inom FN och möjligheter till forskningsfinansiering i samarbete med UN Habitat.

För närvarande finns HPUI:s universitetskluster inom fem områden: Climate Change, Food Security, Informal Urbanism, Urban Futures och Urban Governance.