Ida Vainionpää och Sophie Davidsson
Ida Vainionpää och Sophie Davidsson började läsa på civilingenjörsprogrammet i datateknik till hösten. (Foto: Christer Gummeson)

De trotsar ryktet om datanörden

Publicerad 2010-09-30

I år började 50 procent fler tjejer på KTH:s datateknikprogram. Trots ökningen är bara var nionde student kvinna på utbildningen. Det är säkert många fler som vill plugga datateknik, men de skräms av ryktet om datanörden, tror några av de tjejer som började programmet i höstas.

Ida Vainionpää har alltid varit intresserad av datorer och datateknik. Ändå var hon tveksam över om hon skulle läsa en civilingenjörsutbildning i datateknik. Men så besökte hos KTH:s Öppet hus i våras och fick veta mer om programmet:

– Då fick jag prata med Linda, en av de tjejer som läste KTH:s datateknik. Hon berättade om hur det verkligen var att plugga datateknik och då blev jag helt såld. Här måste jag gå, tänkte jag.

När Ida Vainionpää berättade för sina kompisar om sitt utbildningsval blev de närmast chockade, säger hon.

– De trodde inte sina öron. De sa att jag skulle bli en riktig datanörd om jag började läsa datateknik.

Jämfört med förra året har 50 procent fler tjejer börjat civilingenjörsprogrammet i datateknik på KTH. Totalt är de 23 stycken, vilket motsvarar 12 procent av det totala antalet studenter. Ser man till programmets särskilda språkinriktningar är andelen högre, 24 procent.

– Man kan ju hoppas att ökningen är början på en uppåtgående trend. Fortsätter vi i den här takten i tre år till så är vi i mål med våra ambitioner. Men det statistiska underlaget är ju mycket osäkert, det är så få tjejer i absoluta tal det handlar om, säger Olle Bälter, lektor på CSC-skolan, som undervisat många år i datateknik på KTH.

Entusiastiska om mottagningen

Både Ida Vainionpää och studiekamraten Sophie Davidsson strålar av entusiasm när de berättar om sina första veckor på KTH. Mottagningen var mycket roligare än de kunnat ana och efter några veckors introduktion börjar de få ett grepp om utbildningen och hittar oftast rätt på KTH:s campus, säger de.

– Man förväntar sig inte att det ska vara så många tjejer på en civilingenjörsutbildning i datateknik. Men jämfört med vad jag trodde är det jättemånga, jag blev riktigt förvånad, säger Sophie Davidsson.

Det ljumma intresset bland tjejer för att läsa datatekniska utbildningar beror nog delvis på bristande intresse för själva ämnet, tror Ida och Sophie.

– Men många skräms nog också av ryktet som datatekniska utbildningar har bland tjejer. Många tror att det bara är datanördar här, men det stämmer inte. Det finns många normala killar här, säger de och skrattar.

Själva har de snabbt kommit in i gemenskapen och verkar stormtrivas:

– Visst, det är lite galet här ibland. Men det är så himla kul. Alla vet ju om att den här stämpeln finns på utbildningen. Och det gör att man kan vara sig själv, det är en väldigt avkopplad stämning på programmet, säger Sophie Davidsson.

Mediebilden påverkar

Läraren Olle Bälter är väl medveten om hur den allmänna bilden av dataingenjören påverkar ungdomars inställning till utbildningar i datateknik.

– Ida och Sophie har säkert rätt. Yrken inom datateknik har ju en lång historia av en särskild sorts mansdominans. Det är svårt att bryta traditioner, svårt att bli av med en stämpel. Mediebilden av en dataingenjör har inte precis hjälpt oss på traven i den här frågan, säger han.

Samtidigt ser han ljusglimtar i just mediebilden genom exempelvis filmatiseringen av Stieg Larssons Milleniumtrilogi om datahackern Lisbeth Salander.

– Detta är spekulationer från min sida. Men det är ju inte omöjligt att tänka sig att Lisbeth Salander, en kvinna som är extremt kunnig på datorer, kan fungera som en förebild. För hon framställs ju snarare som en hjälte än en tönt eller nörd.

Just nu förbereder CSC-skolan flera insatser för att blir bättre på att attrahera tjejer till att läsa datatekniska utbildningar. Under hösten kommer en delegation med skolchefen i spetsen att besöka tre amerikanska universitet som varit framgångsrika i att rekrytera kvinnliga studenter inom projektet ”Women in Computing”.

Därigenom hoppas man kunna hitta idéer för att formulera en egen strategi i frågan. På hemmaplan kommer man att intervjua de tjejer som läser KTH:s utbildning i datateknik för att få underlag för aktiva insatser. Tanken är också att undersöka varför tjejernas dataintresserade kompisar som inte sökt in på Datateknik.

Bred utbildning

Ida Vainionpää och Sophie Davidsson är ense om vad som behövs för att öka attraktionen för datateknik bland tjejer:

– Man måste låta oss tjejer som går programmet, men inte är klassiska datornördar, att göra reklam för utbildningen. Det är också viktigt att berätta vad vi faktiskt gör under våra studier. Det är en bred utbildning, man sitter inte bara och programmerar hela dagarna, säger Ida Vainionpää.

Hon lyfter även fram de insatser som görs på KTH för att minoriteten tjejer ska känna gemenskap på utbildningen. Under mottagningsveckorna har de haft flera ”tjej-aktiviteter”: gemensamma fikastunder och middagar och senare ska studentsektionen arrangera en särskild ”tjejhelg”.

– Man känner sig inte ensam eller utanför på något sätt för att man är tjej. Vi har blivit väldigt väl mottagna här, säger Sophie Davidsson.