Till innehåll på sidan
Charlotte Elfgren
Samarbetet med University of Illinois har alla möjligheter att växa sig riktigt stort, säger Charlotte Elfgren, internationell handläggare. (Foto: Christer Gummeson)

Därför samarbetar KTH med Illinois

Publicerad 2011-03-28

Varför University of Illinois? För att det har stora likheter med KTH, ett gott anseende och syns högt upp på rankinglistorna. Dessutom finns det ett brinnande intresse hos deras forskare för ett samarbete med KTH. I maj kommer en delegation hit för att gnugga fram konkreta samarbetsformer.

Charlotte Elfgren, internationell handläggare på KTH, är bestyckad med fler argument. Ett av de viktigare är nog KTH-studenternas stora iver att få bege sig över Atlanten för att studera.

– Vi vet att våra studenter vill åka till USA. Studieerfarenhet från utlandet, i synnerhet USA, ger en bra skjuts för framtida karriärmöjligheter, säger Charlotte Elfgren.

Samarbetet inom studentutbytet är redan i full gång. Under hösten som kommer packar ett antal KTH-studenter sina väskor för att åka över och läsa på University of Illinois, samtidigt som studenter därifrån kommer till KTH. De svenska studenterna kommer främst från ITM-skolan och SCI-skolan.

– Studentutbytet har potential att växa till sig riktigt stort. Det handlar dock om att hålla en balans där lika många amerikanska studenter kommer till KTH, förklarar Charlotte Elfgren.

En stor fördel med University of Illinois är det redan finns svenska forskare där. På universitetets campus Urbana-Champaign finns två personer med ursprung från KTH och Sverige. Båda två, Harry Dankowicz och Anna Westerståhl Stenport, har ett stort engagemang i det svensk-amerikanska samarbetet.

– De vet hur det svenska utbildningssystemet fungerar, vilket underlättar när det gäller att skicka amerikanska studenter till Sverige och KTH, säger Charlotte Elfgren.

Få det viktiga språkbadet

Anna Westerståhl Stenport leder programmet i Scandinavian Studies vid University of Illinois, där man bland annat undervisar i svenska språket. Att kunna studera svenska i Sverige och få det viktiga ”språkbadet” ökar motivationen hos hennes studenter att söka till KTH, säger Charlotte Elfgren.

Samarbetet med University of Illinois i Urbana-Champaign inleddes i januari förra året. Då genomfördes den första resan till USA där man besökte fem olika amerikanska universitet, däribland University of Illinois campus i den lilla universitetsstaden, en bit från Chicago. I december 2010 åkte en 18 personer stark KTH-delegation över och diskuterade ett närmare samarbete.

Nästa kontakt tas 4–6 maj då 40 personer kommer till KTH, däribland ett flertal forskare och representanter från universitetsledningen. Då ska man utveckla samarbetet och se mer i detalj i vilka former det kan ske.

Stefan Östlund, professor i elkraftteknik och dekan på EES-skolan, har varit med på resorna till University of Illinois. Han menar att det i detta skede handlar om att försöka utveckla de idéer som diskuterats och identifiera på vilka sätt man kan samarbeta. Någon brist på uppslag saknas inte.

– Det finns mycket vi kan samarbeta kring: kortare lärarutbyten, gemensamma forskningsprojekt samt försöka etablera traditionella doktorand- och studentutbyten, säger Stefan Östlund.

Tid att hämta inspiration

När det gäller lärar- och forskarutbyten finns det mycket att vinna för dem som deltar:

– Att ges möjlighet att byta miljö och vara på ett annat lärosäte ger mycket tillbaka. Det handlar om att hämta inspiration och få tid att skissa på nya idéer, säger Stefan Östlund.

Han understryker att det blir mycket enklare att arrangera den här typen av utbyten om det redan finns en etablerad relation universiteten emellan. Det underlättar till exempel möjligheten att hitta finasiering för lärar- och forskarutbyten.

Stefan Östlund menar att University of Illinois har många likheter med KTH:

– Det känns väldigt lätt att jobba med dem. De har i stort sett ambitionsnivåer som KTH, vilket gör det lätt att samarbeta, säger Stefan Östlund.


Text: Peter Larsson

Tema USA

Campi skildrar i en serie artiklar KTH:s samarbete med USA. Främst handlar artikelserien om det nystartade samarbetet med University of Illinois, campus Urbana-Champaign: vilka delar samarbetet berör och hur det gagnar KTH som helhet och den enskilda medarbetaren, både lärare, forskare och administratörer.

Startsidan Tema USA i Campi