Dags att fira 100-årsjubileum

KTH CAMPUS 100 ÅR

Publicerad 2017-10-13

Nästa vecka drar jubileumsveckan igång på campus med utställningar, vandringar och massor av intressanta föreläsningar i Dome of Visions vid Valhallavägen.

Ta del av programmet för firandet

Jubileumsprogram för Campus 100 år

Håll dig uppdaterad

Anmäl ditt intresse på Facebook

Även om jubileumsveckan, när KTH:s campus fyller 100 år, smygstartar på måndagen är det på tisdagen det smäller till ordentligt med öppnandet av en av veckans verkliga höjdpunkter: seminariemaraton.

Med start klockan 13 på tisdag kommer 100 forskare, professorer, lektorer och alumner från KTH till Dome of Visions för att berätta spännande historier om universitetets historia samt nutida och framtida forskning.

En av talarna i seminariemaraton är energiforskaren Rebecka Engström, en av initiativtagarna till Stormvarning Sverige, en organisation som vill skapa plattformar där forskning, musik och kultur kan mötas på nya sätt. Hon ser fram emot att möta publiken i Dome of Visions.

– Det känns jättespännande och ett kul sammanhang att få vara med i. Jag uppskattar också att programmet är medvetet ’spretigt’. Den här bredden ger en frihet för oss talare som inte är så vanlig i forskningsvärlden. Här ska det bli intressant att se hur de andra talarna närmar sig sina ämnen, säger hon.

Smart ingenjörskonst

Rebecka Engström forskar bland annat om hur vi kan bygga hållbara städer genom att integrera olika system inom vatten, energi och markanvändning.

– I det här sammanhanget kommer jag att inrikta mig på lite större penseldrag och tala om fördelarna med att titta övergripande på hur olika samhällssystem påverkar varandra. Och förstås hur man kan koppla ihop dem med smart ingenjörskonst.

En av annan av talarna är Jan Scheffel som kommer att ägna sina 20 minuter i Dome of Visions åt att berätta om sin forskning kring fusion som energikälla, bland annat om fusionsreaktorn ITER som nu byggs i södra Frankrike, ett projekt där KTH-forskare är delaktiga.

– Mitt viktigaste budskap är att fusionsenergi behövs som en baskraft för framtiden eftersom den förnybara energin inte räcker till för att vi ska kunna ställa om till ett fossilfritt samhälle, säger han.

”Roligt sammanhang”

– Jag ska förklara varför fusionsenergin hittills tagit lång tid att utveckla. Men med rätt resurser och energipolitiska beslut finns en trovärdig internationell plan för utveckling av kommersiella kraftverk till 2050.

Jan Scheffel tycker att det ska bli spännande att föra fram sin ”mix av fysik, energi och energipolitik” till publiken i Dome of Visions – med en lite annorlunda inramning för en KTH-forskare.

– Det är ett roligt sammanhang, men samtidigt inte bara en ’kul grej’. Det handlar om att vi som talar kommer som vi är och pratar om KTH på vårt sätt. Det borde bli riktigt bra, för vi har mycket att visa upp.

Text: Per-Ola Knutas

Fakta: Jubileumsveckan

Seminariemaraton är höjdpunkten under Campus 100 år-veckan som inleds måndagen den 16 oktober. Men hela KTH kommer att genomsyras av aktiviteter. Här är ett urval:

• App-vandring: Projektgruppen Campus 100 och fastighetsägaren Akademiska hus har tagit fram en speciell app som man kan använda som guide till universitetsområdet och den rika arkitekturhistoria som finns representerad på campus.
  • Utställningar kommer att arrangeras i entrén till KTH, i huvudbiblioteket och i undervisningshuset.
  • Ljusutställning med masterstudenter från KTH Lighting department tisdag, onsdag och torsdag.
  • Konstvandringar med KTH:s konstguider tisdag, onsdag och torsdag lunch.
  • Labbrunda i KTH:s labbmiljöer måndag, tisdag och onsdag.
  • Operadax under ledning av dirigenten Gunnar Julin avslutar jubileumsveckan med en konsert på Nybrokajen.
Taggad som: