Till innehåll på sidan
Olle Bälter har tidigare arbetat på lärosäten i Massachusetts och Florida. Nu har han börjat ett sabbatsår vid Stanford University.

Cyklande datalärare stormtrivs på friår

Publicerad 2015-09-30

Olle Bälter, lärare i datateknik, har ett sabbatsår vid prestigeuniversitetet Stanford framför sig. För en datalog är det svårt att hitta en mer inspirerande miljö, säger han.
– Alla mår bra av att få nya intryck och just nu är allting nytt och fräscht.

Olle Bälter håller till vid fakulteten för utbildningsvetenskap där han studerar öppna, nätbaserade utbildningskurser. Miljön motsvarar alla förväntningar – en akademisk smältdegel och innovativt kraftcentrum, säger han.

– Här finns forskare från hela världen, men också från olika discipliner: pedagogik, datalogi, människa–datorinteraktion, neurovetenskap med mera. Alla med ett intresse för lärande och undervisning.

– Finansieringssituationen är också helt annorlunda i USA. Utöver det tidvis kraftiga federala stödet finns det privatpersoner och företag som söker upp forskare, inte bara för uppdragsforskning utan för rena donationer i mångmiljonklassen.

Andra intryck hittills under vistelsen?
– Vi har mött många trevliga och hjälpsamma människor här i Kalifornien. På varje social tillställning har vi träffat minst en person som jobbat med att analysera stora datamängder – precis som vi gör i vår forskning, men här görs det även på allt från små nystartade företag till Google.

– Som datalog är det kul att vara mitt i Silicon Valley bland drivor av Teslor (omtalad elbil, reds anm) och Googles självkörande bilar. Som cyklist är det skönt att slippa backar, regnkläder, stänkskärmar och att leta efter cykelställ där man kan låsa fast ramen. Det finns över 20 000 sådana ställ på Stanford, en per anställd/student. Sen lämnar internetförbindelserna utanför campus och mobilnätet en hel del att önska…

Hur viktig är möjligheten att arbeta utomlands på universitet?
– Mycket viktig. Det är så bekvämt att gå på rutin och träffa samma personer varje dag, men man riskerar att stagnera. En av de största fördelarna med detta yrke är ju att få lära sig nya saker

Berättat för: Christer Gummeson

Olle Bälter gör sitt sabbatsår vid Stanford Graduate School of Education (GSE) och arbetar med deras Open Learning Initivative som ger fri tillgång till nätbaserade kurser. Stanford, tillsammans med bland andra MIT och Google, håller på att utveckla moduler för att samla in användardata från kurserna (Learning Analytics, LA) som är fristående från det Learning Management System (LMS) som används. Syftet är att implementera pedagogiska teorier i kurserna och använda LA för att se dels om teorierna stämmer, dels för att på ett vetenskapligt sätt få underlag för att förbättra kurserna.

Olle Bälter finansierar sin vistelse med sparade medel, fakultetsmedel och genom ett uppdrag från RCN Resurscentrum för nätundervisning vid KTH.

På KTH finns möjlighet att finansiera ett sabbatsår utomlands med centrala medel. Läs mer i Campi-artikeln Forska utomlands från KTH  och om de villkor som gäller här .

.