Bo Pang tar Emmaljunga till Kina

Bo Pang, KTH-alumn
Publicerad 2010-06-15

Genom att hjälpa svenskar i Kina kan Bo Pang ge tillbaka det stöd han själv fick när han pluggade på KTH. För vistelsen i Sverige stärkte honom rejält.

– Jag känner en hel del svenskar i Kina. Det är ett mål för mig att ge tillbaka det jag fick i Sverige, säger Bo Pang.

Han är på plats på världsutställningen i Shanghai för att delta i KTH:s alumniträff i Sverigepaviljongen.

Mellan 2003 och 2005 pluggade han masterdelen av Sustainable Energy Engineering-programmet på KTH. Uppsatsen kom att handla om kylteknik med fältstudier bland annat hos livsmedelskedjan Coop.

– Uppsatsen fick ett gott mottagande av branschen, och resultatet uppmärksammades bland annat av facktidningen Scanref, berättar Bo Pang förtjust.

Marknadsför barnvagnar

Numera har han hunnit bli 29 år och är bosatt i Tianjin, i närheten av Beijing. På hans visitkort står "China Related Project Manager", vilket i hans fall betyder att han undersöker hur den svenska barnvagnstillverkaren Emmaljunga kan slå sig in på den kinesiska marknaden.

Så mycket mer får Bo Pang inte säga om sitt uppdrag, enligt anställningsavtalet. Men gissningsvis har han goda förutsättningar: eftersom ettbarnsregeln fortfarande råder i Kina så skämmer kineserna bort sina barn rejält. En lysande marknadspotential för Emmaljunga med andra ord, om de lyckas komma in på marknaden.

Tiden vid KTH minns Bo Pang med glädje. Men han kommer också ihåg hur orolig han var inför studierna:

– Jag var väldig nervös när jag kom till KTH. Hur ska det gå, tänkte jag? Många studentkamrater hade uttryckt en viss skepsis inför språkbarriären eftersom man i Kina främst pluggar engelska för att klara språktentorna. Men efter några månader gick det mycket bra, säger Bo Pang.

Det stora lyftet med studierna var det otroligt stärkta självförtroendet, minns Bo Pang.

– I Kina labbar studenterna tillsammans, med tydliga instruktioner. I Sverige är det vanligare att man labbar ensam med bara en grundläggande instruktion och där det sedan är upp till studenten att ta reda på resten, säger Bo Pang.

Kreativt tänkande

Förfarandet vid KTH lärde Bo Pang kreativt tänkande och problemlösande. Studierna gav honom självförtroende. Den nyvunna självsäkerheten blev till slut viktigare än själva studierna, eftersom de ämneskunskaper han fick inte är något som han direkt använder i jobbet i dag.

– Självsäkerheten har gjort att jag vågar ta för mig. Att jag kan se att allt är möjligt. Den är också en nyckel till att kommunicera med omvärlden. Vilket passar bra i tjänsten på Emmaljunga då jag kommunicerar med både svenskar, kineser, tyskar, amerikaner och österrikare, säger Bo Pang.

Han tillägger med ett leende att han känner världen genom Sverige.

– Studierna vid KTH har hjälpt mig att förverkliga mig själv, säger Bo Pang.

Text: Peter Larsson

Taggad som: , ,