Bråda dagar på Arkitekturskolan inför visningen av årets examensarbeten. (Foto: Håkan Lindgren)

Arkitektur i nöd och lust

Publicerad 2015-06-02

Arkitekturskolan bjuder in till ett veckolångt farväl inför flytten i höst. Under fyra dagar visar nästa generations arkitekter sina framtidsvisioner.

När personal och studenter i sommar lämnar det omtalade och omdebatterade betonghuset på Östermalmsgatan går en epok i graven.

– Det är kluvna känslor. En hel del nostalgi men också en stor glädje över att komma till nya moderna lokaler, säger Anders Johansson, prodekan.

In i det sista har avgångsstudenterna arbetat med sina examensarbeten. Maskinerna i skolans verkstad var i gång till långt in på söndagskvällen. Över 80 projekt ställs ut under Diploma Days då sistaårsstudenterna, framtidens arkitekter, visar upp resultaten av sin experimentlusta och innovationsförmåga.

Rasmus Siimes har avbildat miljonprogrammets höghus som akvarellmålningar.

Arkitekturprogrammets slutarbeten ska inte ses som en sammanfattning av utbildningen, förklarar Anders Johansson. Snarare ett sätt att utforska problemområden och reflektera över yrkesrollen – hur långt sträcker sig arkitekturens gränser, vilka utmaningar ska en arkitekt egentligen ta itu med?

Rasmus Siimes, som ställer ut projektet ”Another story, another image”, håller med. Ex-jobbet har gett honom möjlighet att pröva sig fram, använda ovanliga metoder.

– När man väl börjar arbeta som arkitekt blir man begränsad och får ha ett mer pragmatiskt förhållningssätt, säger han.

Från akvarell till krig

Han har tagit sig an frågan hur arkitekter framställer sina verk i bild. På vilket sätt påverkas exempelvis upplevelsen av miljonprogramsområden om de avbildas i varma, inbjudande målningar i stället för krassa, svartvita fotografier? I en trapphall visar han upp egenproducerade akvarellbilder och blyertsteckningar.

– Jag ville belysa vår bostadshistoria på ett nytt sätt. Förhoppningsvis kan bilderna bidra till ett annat förhållningssätt och skapa annorlunda associationer till bostäderna.

Tillfälliga, vikbara sjukvårdsbyggnader.

Dženis Džihić, som arbetat på temat arkitetur för extrema förhållanden, har tagit fram en lösning för flyttbara, tillfälliga byggnader. Det är ett slags mobila sjukhusenheter, möjliga att konstruera för olika användningsområden – som vaccinationskliniker, operationsavdelningar och fältsjukhus.

Byggnaderna, i hårdplastmaterialet polypropen, är hopfällbara och kan transporteras i vanliga personbilar, berättar han.

– Det finns ett ökat behov av arkitektur som kan tas i bruk vid nödsituationer som pandemier och krig. Mitt koncept är ett försök att utveckla ett system som kan anpassas för lokala behov och även återanvändas, säger Dženis Džihić.

Branden en vändpunkt

Examensprojekten har redan betygsatts av respektive handledare. Under veckan kommer de även att granskas av en internationell jury som besöker Arkitekturskolan. Bedömningsformen påminner om en disputation, projekten presenteras och diskuteras inför åhörare.

Anders Johansson beskriver examensveckan som en återkommande ritual – utomstående experter och allmänhet värderar och reagerar på det som skolan presterat under året. Den här gången, sista slututställningen i de 45 år gamla lokalerna, blir något alldeles extra, säger han.

Redan från starten har Arkitekturskolans robusta betongbyggnad, ett fenomen av sin tid, varit omdiskuterad och flera gånger framröstats som Stockholms fulaste byggnad. Men Anders Johansson framhåller att huset varit mycket omtyckt på hemmaplan.

Anders Johansson, prodekan

– Vi älskar vårt hus. Det har massor av kvaliteter och har varit väldigt användbart för verksamheten.

Storbranden för några år sedan blev en slags vändpunkt, berättar han. Allt fler brister har uppdagats i lokalerna, de tekniska systemen är ålderdomliga, ventilationen fungerar dåligt och det drar från fönstren. Behoven av nya lokaler har blivit akuta.

På fredag avslutas Diploma Days med en avskeds- och flyttfest. Intresset är över förväntan, mer än 1500 personer har anmält att de kommer.

– Just nu känns det lite kaotiskt, men på ett eller annat sätt kommer vi att lösa det. Det är roligt att så många vill säga adjö till det här huset, säger Anders Johansson.

Framtida kreativ möteplats. Akademiska Hus som äger fastigheten på Östermalmsgatan har tidigare beslutat att byggnaden ska bevaras. Enligt nuvarande planer ska huset bli en kreativ mötesplats med restauranger, innovationsföretag och möten mellan näringsliv och akademi. En ombyggnad inleds efter sommaren, tanken är att en matmarknad ska öppna på bottenvåningen i början av 2017.