Arkitekturstudenterna Maja Hedvall och Aron Heineman har arbetat som volontärer för flyktingmottagande på den grekiska ön Lesbos. (Foto: Håkan Lindgren)

Arkitekter som stöder flyktingar

Publicerad 2015-12-22

Vad kan en arkitekt göra i Lesbos? Och hur kan arkitekturen påverka situationen för människor på flykt? Det var några av de frågor som lyftes under ett stöd-event på Arkitekturskolan.

Seminariekvällen, Safe Spaces: for People Seeking Refuge, anordnades av Arkitektförbundets studentförening på KTH i syfte att bidra till ett ökat engagemang.

– Vi skulle vilja att arkitektstudenter och arkitekter tog ett större ansvar i den pågående krisen, förklarade Felicia Liang, som tillsammans med föreningens ordförande Sara Davin Omar tagit initiativet till eventet.

George Touma, forskare och flykting berättar om förstörelsen av Aleppo.

Kvällen inleddes med en exposé över Syriens historia. George Touma, lektor vid Aleppos Arkitekturfakultet, institutionen för stadsplanering, tog åhörarna med på en resa från det tidiga kungariket Ebla på 2000-talet före Kristus till våra dagars Syrien.

– ­Damaskus och Aleppo är två av världens äldsta kontinuerligt bebodda platser, påpekade George Touma.

George Touma avslutade sin föreläsning med en rad bilder från Aleppo före och efter kriget. Byggnader i den gamla staden, basarer, kyrkor, moskéer, sjukhus, hotell och hans egen arbetsplats universitetet, allt i ruiner eller kraftigt skadat på de senare bilderna.

Nödvändig arkitektur

Efter den bildvisningen berättade Dženis Džihić, som examinerades från KTH i våras, om sitt projekt ‘Unfolded Relief’, en lösning för tillfälliga sjukhusenheter som snabbt kan sättas upp vid krig, katastrofer eller andra nödsituationer.

Dženis Džihić visar arkitektur för tillfälliga sjukhusenheter-

Hans byggnader är hopfällbara, kan transporteras i vanliga personbilar och konstrueras för olika användningsområden till exempel som vaccinationskliniker, operationsavdelningar eller fältsjukhus.

Sara Deurell, Jelena Mijanoivi´c och Jonatan Wahlstedt från Codesign Research Studio (CoRS) redogjorde för studions projekt Fristad, som syftar till att hitta vägar för integration med arkitektur som verktyg och Gränser, som granskar asyl- och migrationspolitiken ur ett arkitektoniskt perspektiv.

Studenterna Maja Hedvall och Aron Heineman bidrog med erfarenheter från stranden i Lesbos. Arbetet som volontärer med flyktingmottagandet i Stockholm motiverade dem för att också åka ner till den grekiska ön.

– Det arbetet gav så otroligt mycket. Vi kände att vi ville vara med och göra en insats redan vid flyktingarnas ankomst till Europa, förklarade Maja Hedvall.

Byggde broar

Maja och Aron fick kontakt med organisationen Lighthouse Refugee Relief som har en mottagningsstation på den östra delen av öns nordkust, det område dit flest flyktingar kommer. I lägret har Lighthouse fältkök, tält för övernattning och möjlighet att erbjuda akut medicinsk vård.

– Vi åkte ner som medmänniskor men kände direkt att vi också hade nytta av vår utbildning, berättade Maja Hedvall.

Under en vecka i Lesbos hann Maja och Aron bland annat bygga en bro, en säkrare trappa till en sjukvårdsvagn och ett dass åt kvinnorna. Vid årsskiftet planerar de att åka tillbaka för ännu en vecka i Lesbos.

De har också producerat en kort film, tänkt som introduktion för nya volontärer. I filmen berättar bland annat en svensk sjuksköterska om sitt arbete i lägret och några möten med barnen där.

– En flicka ville först bara prata om hur stark hon var och att hon inte hade gråtit. Sedan, när jag sa att det var okej att gråta, grät hon i tjugo minuter.

En fråga efter föreläsningarna gällde det fortsatta arbetet på arkitektur-fakulteten i Aleppo. George Touma befinner sig själv sedan sex månader tillbaka i Sverige som flykting men vågade ända tänka framåt.

– Jag hoppas på samarbete med många universitet i Europa för att bygga upp Syrien igen i framtiden.

Text: Ursula Stigzelius

Safe Spaces: for People Seeking Refuge anordnades av ArkitektStudenterna KTH i samarbete med Arkitekturskolan och Arkitekturbaren torsdagen den 17 december. Under kvällen anordnades en insamling till stöd för Lighthouse Refugee Relief och för varje öl, läsk eller annan dryck som såldes gick 10 kronor till insamlingen.