Musikartisten Robyn deltar i ett robotprojekt med KTH-studenter.

"Aldrig sett studenter så engagerade"

Musikartisten Robyn höjer temperaturen på KTH:s robot-projekt

NOTIS

Publicerad 2013-05-14

Svenska världsartisten Robyn deltar i ett projekt för att ta fram en dansande robot. Nyligen besökte hon KTH för att ge feedback till de mekatronik-studenter i åk 3 och 4 som tagit fram några prototyper.
– Jag har aldrig sett några studenter någonsin så här engagerade i ett projekt, säger läraren Martin Edin Grimheden.

– Robyn har verkligen inspirerat våra teknologer. Hon är en bra förebild med ett genuint teknikintresse och förmåga att gå sin egen väg. Studenterna har fått en del nya sätt att se på saker och ting i diskussionerna med Robyn. Exempelvis när hon föreslår hur roboten ska kunna uttrycka känslor, säger Martin Edin Grimheden, som är ansvarig för projektet på KTH.

Han konstaterar att han aldrig förr sett teknologer så målinriktade och fokuserade tidigare.

– Vi jobbar normalt mot en extern uppdragsgivare men aldrig tidigare har teknologerna varit så måna om att uppfylla uppdragsgivarens önskemål och att göra något nytt, något så här coolt.

Mötena med Robyn kommer att fortsätta under året. Projektet har fått internationell uppmärksamhet. Bland annat skrev världens största oberoende musiksajt, pitchfork.com, ett reportage om Robyns besök på KTH. Även Sveriges Television kommer, genom programmet Vetenskapens Värld, att följa projektet från början till slut.

Robyn medverkade i labbet med studenterna en fredageftermiddag. Under hösten utvecklas det Robot-koncept som Robyn gillar mest.

– Teknologerna var i början lite översvallande av all mediauppmärksamhet, och av de höga förväntningarna det orsakar, men även där hämtar vi inspiration från Robyn och hennes erfarenheter, säger Martin Edin Grimheden

Öppen visning 15 maj
Åtta prototyper från robot-projektet kommer att visas upp onsdag 15 maj, kl. 13.00–14.00 i sal M1, Brinellvägen 64. Därefter blir det demo i Labhallen, Brinellvägen 83 (kl 14-16)

Här skriver pitchfork.com om projektet