• Skärpta krav på hantering av persondata

Publicerad 2018-04-17
    Tydligare, enhetligare och mer transparent. Den nya dataskyddsförordningen innebär skärpta och delvis nya krav på hanteringen av personuppgifter. På KTH pågår nu arbetet med att anpassa och förstärka befintliga system. En webbutbildning ska också ge KTH:s personal verktyg för att hantera de nya reglerna.

• Första steget mot självkörande campusbuss

Publicerad 2018-04-16
    Självkörande minibussar som drivs av energi från passagerarna – är det så studenter och medarbetare kommer att ta sig fram på campus om några år? Förslaget vann en tävling om hållbara transportlösningar på KTH.

• Forskare mobiliserar för hållbar mat

Publicerad 2018-04-13
    Ett nybildat nätverk, KTH Food Network, vill öka och samla intresset för hållbar mat på KTH. Forskare, studenter och restauranger på campus ska engageras, i syfte att minska matens miljöpåverkan.

• Musik och teknik i festlig förening

Publicerad 2018-04-13
    Den 3–9 september kommer det att svänga lite extra på campus. Då kommer den internationella musik- och teknikfestivalen Music Tech Fest till KTH. Samtidigt förstärks evenemanget med Teklafestivalen som riktar sig till unga tjejer.

• Praktiska råd för lektioner online

Publicerad 2018-04-10
    Allt fler lärare lägger upp filmade föreläsningar på nätet. Men hur ska man tänka för att nå bästa effekt? En ny handbok från KTH ger råd.

• Fokus på hållbara lösningar för Afrika

Publicerad 2018-04-09
    KTH:s Global Development Hub ger chansen att samarbeta med universitet i Afrika. Målet är att ta fram hållbara lösningar på samhällsproblem. Anders Rosén, vice föreståndare för GDH, vill få fler lärare och studenter att delta.

• Mer basanslag ger bäst forskning

Publicerad 2018-04-06
    Söka medel i konkurrens eller basfinansiering – vilket system leder till den bästa forskningen? En studie från KTH vänder upp och ned på invanda föreställningar.

• Hur är det på jobbet?

Publicerad 2018-03-29
    I dagarna skickar KTH ut sin återkommande medarbetarundersökning. Enkäten ska ge en bild av arbetsmiljön. I år handlar många av frågorna om trakasserier, sexuella trakasserier och diskriminering.

• Nytt system för studieadministration

Publicerad 2018-03-28
    En ny version av studiedokumentationssystemet Ladok införs vid KTH. Övergången sker i sommar. Det nya systemet kommer att vara i bruk från slutet av juni.

• Hans kurser går som smör

Publicerad 2018-03-21
    Det talas mycket om open science, vetenskap tillgänglig för alla. Men hur är det med utbildningen? Stefan Nilsson, som undervisar i datavetenskap, når tusentals intresserade över hela världen med sina öppna kurser på nätet.

• Nyfiken kemist fick nya perspektiv

Publicerad 2018-03-12
    Lusten att utforska tingen har följt Rakel Wreland Lindström sedan barndomen. I dag forskar hon om bränsleceller – banbrytande teknik som kan spela en nyckelroll i ett framtida fossilfritt samhälle.

• KTH-forskare startar rörelse för demokrati

Publicerad 2018-03-08
    Hallå där, Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria och en av grundarna till initiativet #vimåsteprata, en rörelse som går ut till försvar för demokratin. – Demokratin har problem på många håll, även hos oss, säger han.

• En vecka med matematik ger mersmak

Publicerad 2018-03-06
    Hur är det att plugga matte på KTH? För femte året i följd får tjejer från högstadiet prova på en veckas studier på matematikinstitutionen.

• Ökat tryck efter Metoo

Publicerad 2018-03-06
    Metoo-rörelsen har satt press på arbetsplatser att motverka sexism och kränkningar. KTH är inget undantag. – Många inom organisationen hörde av sig till oss, och det väldiga fokuset på sexuella trakasserier gjorde att vi snabbade på de delarna i vårt jämställdhetsarbete, säger Anna Wahl, vicerektor och chef för KTH Equality Office.

• Reaktorhallens framtid under diskussion

Publicerad 2018-03-05
    Hallå där, Sigbritt Karlsson, rektor. Det ryktas om att Reaktorhallen, R1:an, inte ska tillhöra KTH längre. Stämmer det? – Ingenting är bestämt. Vi ska göra ett omtag för att försöka behålla lokalen, som är av stort värde för KTH.

• Konkurrensen hårdnar inom QS-rankingen

Publicerad 2018-03-05
    KTH rankas på 41:a plats i världen inom Engineering & Technology i QS World University Rankings. Det är en tillbakagång med fem placeringar jämfört med den senaste mätningen. Samtidigt avancerar KTH något inom Natural Sciences men tappar inom ämnesrankingen.

• Rädda maten på KTH

Publicerad 2018-02-26
    Vill du bidra till att mindre mat slängs? KTH:s campus skulle kunna bli världsbäst på att minska matsvinn. En grupp forskare ledda av Annika Carlsson Kanyama har fått pengar för att ta fram en app som ska rädda maten från soptunnan.

• KTH främjar forskares frihet

Publicerad 2018-02-23
    Hallå där, Nina Wormbs, kontaktperson för Scholars at Risk (SAR), ett nätverk som arbetar för att främja den akademiska friheten runt om i världen och som KTH nyligen gick med i. Hur känns det? – Det känns bra och jag ser fram emot att arbeta med dessa mycket viktiga frågor.

• Friare examination inspirerar studenter

Publicerad 2018-02-19
    Ny kunskap via poddar och broschyrer – istället för traditionella rapporter. Det blev resultatet när en grupp masterstudenter fick välja i vilken form de skulle redovisa sina projektarbeten.

• Professor med känsla för hållbara lösningar

Publicerad 2018-02-15
    Att jobba på KTH har likheter med att kappsegla, tycker Per Lundqvist, professor i energiteknik och hängiven seglare. – Snabba beslut och uthållighet behövs i båda fallen, säger han.