• Friare examination inspirerar studenter

Publicerad 2018-02-19
    Ny kunskap via poddar och broschyrer – istället för traditionella rapporter. Det blev resultatet när en grupp masterstudenter fick välja i vilken form de skulle redovisa sina projektarbeten.

• Professor med känsla för hållbara lösningar

Publicerad 2018-02-15
    Att jobba på KTH har likheter med att kappsegla, tycker Per Lundqvist, professor i energiteknik och hängiven seglare. – Snabba beslut och uthållighet behövs i båda fallen, säger han.

• Centralt eller lokalt stöd – det är frågan

Publicerad 2018-02-13
    Balansen mellan centralt och lokalt, överbelastning och otydliga uppdrag. Det är några av de frågor som lyfts i en delrapport om översynen av förvaltning och verksamhetsstöd. – Arbetsbelastningen på vissa avdelningar är väldigt oroande, konstaterar rektor Sigbritt Karlsson.

• Nya pedagogiska grepp i Södertälje

Publicerad 2018-01-31
    Undervisningsmiljöer som inspirerar till nytänkande är en av ambitionerna med KTH:s nya campus i Södertälje. – Det känns spännande och lovar gott inför framtiden, säger läraren Alexander Engström, som testat de nya lärosalarna och verkstäderna.

• Häng med in på KTH:s nya campus

Publicerad 2018-01-31
    På tisdagen invigdes KTH:s campus i Södertälje. Vi fick en guidning i lokalerna som på sikt ska hysa 1200 studenter. Följ med på rundturen i ett bildspel.

• Möt våren i Södertälje

Publicerad 2018-01-30
    Samverkan med stort S genomsyrade invigningen av KTH:s nya campus i Södertälje – där utbildning och forskning finns vägg i vägg med industriell produktion hos Scania och AstraZeneca.

• Professor vill göra industrin smartare

Publicerad 2018-01-24
    I nästa vecka invigs KTH:s nya campus i Södertälje. Men redan i höstas var den första professorn, Monica Bellgran, på plats. I tät samverkan med industrin ska hon bygga upp forskning och utbildning inom hållbar produktionsutveckling.

• Ökade rättigheter föreslås

Publicerad 2018-01-22
    Ledningen för KTH är väl medveten om problembilden när det gäller forskare, säger dekanus Katja Grillner. Därför har fakultetsrådet tillsatt en arbetsgrupp som gjort en utredning som kommit med flera förslag på hur situationen ska kunna förbättras.

• Forskare vill ha mer inflytande

Publicerad 2018-01-22
    Forskare och forskningsingenjörer på KTH har gått samman för att förbättra sina villkor. Framför allt saknas inflytande, menar Mireia Altimira och Yolanda Hedberg.

• Ökade jobbchanser för utrikesfödda

Publicerad 2018-01-18
    Hussam Nabhani jobbar hellre som kemiingenjör än driver kiosk. Han är en av deltagarna som kom till kursstarten för KTH:s nya program för ingenjörer och arkitekter med utländsk utbildning, som ska vässa deras chanser att hitta jobb inom sitt kompetensområde.

• Ny kvalitetsgranskning för KTH

Publicerad 2018-01-17
    Ett nytt system för att säkra kvaliteten på utbildningen införs vid KTH. Det nya systemet är betydligt mer omfattande än det tidigare. – Det ställer höga krav på arbetsinsatser, men ger oss också goda möjligheter att fortsatt utveckla utbildningarna, säger Per Berglund, prodekanus.

• KTH-forskare granskar klimatpolitik

Publicerad 2018-01-09
    Hallå där Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, som utsetts till en av ledamöterna i regeringens klimatpolitiska råd. Hur känns det? – Det känns bra, förstås, och ansvarsfullt. Detta är ju en av de riktigt stora frågorna i vår tid.

• Professor vill höja undervisningens status

Publicerad 2017-12-11
    Hallå där, Johan Silfwerbrand, professor i brobyggnad, som i ett inlägg i Svenska Dagbladet, menar att undervisning och samverkan måste få högre meritvärde inom högskolan. Varför då? – Annars riskerar vi i förlängningen att få en sämre utbildning och svårare att få anslag.

• KTH siktar mot toppen

Publicerad 2017-12-11
    Hur kan KTH etablera sig som ett ledande tekniskt universitet? En ny utvecklingsplan, beslutad av universitetsstyrelsen, stakar ut riktningen för arbetet de kommande sex åren.

• Nyckeln är att ha roligt

Publicerad 2017-12-11
    Lyssna på studenterna, ge dem fler möjligheter till feedback och släpp in humorn i undervisningen. Råden kommer från David Broman, som utsetts till Årets lärare på KTH.

• Studenter samlar vittnesmål om övergrepp

Publicerad 2017-12-05
    Nu tar även studentkåren vid KTH initiativet för att samla in vittnesmål efter #metoo. – Vi kan utnyttja att frågan är aktuell så att det leder till någonting bra, säger kårordförande Maria Bahrami.

• Forskare vill minska matsvinn på KTH

Publicerad 2017-12-04
    Ta hand om matavfallet men se först till att inte så mycket mat går till spillo. Forskarna Greger Henriksson och Annika Carlsson Kanyama har många idéer för hur KTH kan förbättra sitt miljöarbete. Följ med till ett mönstersoprum och ett med förbättringspotential.

• Metoo – berättelser från KTH

Publicerad 2017-11-29
    Kvinnor inom universitetsvärlden, liksom från en rad andra sektorer, har vittnat om sexism, övergrepp och trakasserier. Hur ser det ut på KTH? Här är berättelserna som kommit in:

• Vinnande idéer för bättre hälsa

Publicerad 2017-11-23
    Kan rullatorer med stegräknare motivera äldre att röra sig mer? Kanske om antalet steg leder till rabattkuponger som kan delas med andra. Nya lösningar för att fler ska röra sig mer stod i fokus vid en kreativ verkstad.

• Brist på fasta jobb oroar unga forskare

Publicerad 2017-11-23
    Otrygga anställningar och otydlighet kring vilka regler som gäller gör att universitet och högskolor varje år går miste om unga skickliga forskare. Sveriges unga akademi vill bidra till att vända utvecklingen.