• Batteriforskare får KTH:s stora pris

Publicerad 2018-06-20
    Kristina Edström, kemiprofessor och världsledande batteriforskare, får KTH:s stora pris 2018. Tack vare hennes forskning har världen kommit närmare en lösning inom energilagring. Hon har också ett stort engagemang i att inspirera unga, lovande forskare.

• Första natten i bostadslabbet

Publicerad 2018-06-19
    Studentlägenheterna i KTH Live-In Lab har haft sina första nattgäster. Under en hållbarhetskonferens som arrangerades på campus tog några deltagare chansen att bo i experimenthuset.

• Mindre diskriminering – fortsatt stress

Publicerad 2018-06-19
    Framsteg inom området diskriminering men färre svar totalt sett och fortsatta indikationer på att många känner stress. Det är några av resultaten från 2018 års medarbetarundersökning på KTH. – Det har varit ett år av förändring och det avspeglas i siffrorna, men med det i åtanke tycker jag att det är bra resultat som helhet, säger Annica Fröberg, KTH:s personalchef.

• Verksamhetsstöd för ett KTH

Publicerad 2018-06-14
    Färre avdelningar, en gemensam ledning för verksamhetsstöd till forskning och utbildning samt en separat rektorsstab. Det är ramverket i förslaget till ny organisation för KTH:s administration. En organisation som ska bidra till att skapa ett mer sammanhållet KTH.

• Malvina visar vägen

Publicerad 2018-06-11
    Osqulda är historia. Namnbytet till Malvinas väg på den kritiserade gatan på KTH:s campus firades med bubbel, tal och prinsessbakelser vid en invigningsceremoni.

• Examination som väcker känslor

Publicerad 2018-06-11
    Hur kan man utforma en snygg köttkvarn eller en 3D-skrivare som gör en glad? Kreativiteten flödade när masterstudenterna i industridesign examinerades. Vi följde med under en visning av visionära produktidéer.

• KTH:s labb öppnas för fler forskare

Publicerad 2018-06-07
    KTH gör en satsning på labbmiljöer och dyrbar forskningsutrustning. Tanken är att öppna labben för fler forskare, inom och utanför KTH, men även för näringsliv och andra samhällssektorer.

• KTH tappar i QS-ranking

Publicerad 2018-06-06
    KTH rankas som 104:e bästa lärosäte i världen av QS World University Rankings, vilket är en tillbakagång med sex placeringar jämfört med i fjol. En förklaring till tappet är ökad konkurrens.

• Öppna nätkurser når tusentals

Publicerad 2018-06-05
    Hot eller möjlighet för Sveriges lärosäten? När de första mooc:arna, öppna online-kurser, startade på KTH för två år sedan var meningarna delade. – I dag betonar vi möjligheterna. Vi har nått över 28 000 kursdeltagare från 150 länder och vi ser mooc:arna som ett verktyg för KTH:s nödvändiga digitala transformation, säger Linda Barman, projektledare för KTH MOOC.

• Statligt anställd – hur funkar det?

Publicerad 2018-06-05
    Universitet och högskolor är också myndigheter. Men vad innebär det att vara statsanställd? Vad betyder den statliga värdegrunden? En ny utbildning för all personal ger svar och vägledning.

• Räddaren i it-nöden alltid redo

Publicerad 2018-05-29
    Krånglar din dator? Funkar inte tekniken i föreläsningssalarna? Ring Zlatko Mitrovics avdelning – han har drillat sitt gäng till att ständigt stå på tå. Har man service och förbättring som intresse så har man.

• Forskare vill förenkla tågresor i Europa

Publicerad 2018-05-24
    Hur kan man få fler att välja tåget vid utlandsresan och därmed minska utsläppen? Skapa bättre bokningssystem och inför miljöavgifter på flyget. Det är lösningen enligt tågtrafikforskare vid KTH.

• Tar du tåget på semestern?

Publicerad 2018-05-21
    Nästa uppehåll: Barcelona. Trots krångel med utlandsbokningar väljer allt fler att resa med tåget till kontinenten och intresset har exploderat i sociala medier. – Vi växer med 50–100 medlemmar om dagen, säger KTH-forskaren Susanna Elfors som startade Facebookgruppen Tågsemester.

• Arbetsseger för basåret

Publicerad 2018-05-16
    Hallå där, Per Berglund, prodekanus, och en av dem som arbetat hårt för att KTH ska kunna behålla basårsutbildningen. Nyligen kom regeringen med ett förslag som ger grönt ljus – hur känns det? – Mycket bra. Det känns verkligen som en seger.

• Forska, fota och fika

Publicerad 2018-05-14
    Träd betyder mycket för doktoranden Hanieh Mianehrow. I sin forskning på Wallenberg Wood Science Center undersöker hon nya material baserade på cellulosa. På fritiden fotograferar hon, helst träd och andra motiv från naturen.

• Högt betyg för KTH:s miljöarbete

Publicerad 2018-05-07
    Ett systematiskt arbete, utmärkt gott engagemang och många goda exempel som förtjänar att exponeras tydligare. KTH fick goda vitsord vid den externa miljörevision som nyligen genomförts.

• Professor kritisk mot högskoleprov

Publicerad 2018-05-02
    Hallå där, Jan Gulliksen, professor i människa–datorinteraktion och vicerektor för digitalisering, som skrivit vårens högskoleprov. Hur gick det? – Det var tungt, både omständigheterna runtomkring och själva provet.

• Engagemang som gör utbildningen bättre

Publicerad 2018-05-02
    Har du idéer och förslag om hur KTH:s utbildningar kan förbättras? Då kan en gräsrotsrörelse med kollegiala arbetsgrupper vara något för dig.

• Arkivarie med koll på fakta

Publicerad 2018-04-24
    Dolph Lundgrens examensbevis har hört till det mest efterfrågade i KTH:s förvaltningsarkiv, där Thomas Mullo jobbar sedan tolv år tillbaka, trots att han egentligen skulle bli jägmästare.

• Ta cykeln i tjänsten

Publicerad 2018-04-24
    Har du många möten på stan? Eller långa transportsträckor på campus? Då kanske studentkårens cykeluthyrning kan vara ett alternativ – kostnadsfritt för KTH:s personal.