Nyheter

 • Snart beslut om nya skolorganisationen

  Publicerad 2017-09-20
  Om två veckor väntas rektor besluta att KTH:s verksamhet ska samlas i fem skolor istället för nuvarande tio. Det skapar tydligare ingångar till KTH som lärosäte och bättre förutsättningar för fortsatt utveckling av en stark utbildningsmiljö, förklarar rektor Sigbritt Karlsson.

 • Från verkstad till akademi

  Publicerad 2017-09-18
  Mitt under brinnande världskrig invigdes KTH:s nya campus vid Valhallavägen. Lokalerna var skräddarsydda för en ingenjörsutbildning som ännu var stadigt förankrad i hantverksnära traditioner. Målet var att utvecklas i en mer akademisk riktning.

 • Forskare bloggar om framtidens transporter

  Publicerad 2017-09-13
  Hallå där, Anna Pernestål Brenden, som forskar om hållbara transporter och börjat blogga i Vetenskapsrådets tidning, Curie. Hur känns det? – Kul och inspirerande. Och lite pirrigt också.

 • KTH-examen populär i världen

  Publicerad 2017-09-11
  KTH rankas som 94:e bästa lärosäte i världen i QS Graduate Employability Rankings, som mäter studenters chanser att få jobb. – Ett mycket positivt resultat som pekar på vårt goda internationella rykte och att studenter som gått på KTH har bra möjligheter på en internationell arbetsmarknad, säger Per-Anders Östling, KTH:s rankingexpert.

 • KTH tappar i THE-ranking

  Publicerad 2017-09-05
  KTH rankas som 173:e bästa lärosäte i världen av Times Higher Education (THE), vilket är en tillbakagång med 14 placeringar jämfört med i fjol. – Sammanfattningsvis står vi kvar på ungefär samma värden som tidigare, men tappar på grund av ökad konkurrens, säger Per-Anders Östling, KTH:s rankingexpert.

 • Samarbete ger hopp om global utveckling

  Publicerad 2017-09-04
  Ta en samhällsutmaning och låt studenter arbeta kring innovativa lösningar på det. Det är grundkonceptet för så kallad utmaningsdriven utbildning, kärnan i KTH:s innovationsnav för global utveckling. Lärare från fem partneruniversitet i Afrika besökte nyligen KTH för att lära sig att utveckla egna kurser i samma metodik.

 • Forskare firar dygnet runt

  Publicerad 2017-08-31
  Nu släpps talarna i KTH:s seminariemaraton under jubileumsveckan i oktober när universitetets campus fyller 100 år. – Det blir ett jättespännande program och en uppvisning av hela KTH:s bredd och djup, säger Donnie SC Lygonis som kommer att vara moderator under evenemanget.

 • Skolchefer utses i september

  Publicerad 2017-08-30
  Som en följd av beslutet om en förändrad skolorganisation, där sex av KTH:s skolor kan bli två, har samtliga skolchefer samt vice skolchefer och prodekan för arkitektutbildningen fått sina förordnanden förlängda till sista december i år. I slutet av september förväntas rektor utse de skolchefer som tillträder i januari.

 • Mindre plugg ger samma resultat

  Publicerad 2017-08-29
  Ta din examen på halva tiden. Det kan bli följden genom en ny metod inom e-lärande som datatekniklärare vid KTH introducerar i höst.

 • Sjukhus blev modern kontorsmiljö

  Publicerad 2017-08-28
  För fyra år sedan flyttade rektor och universitetsförvaltningen till nyrenoverade lokaler i tidigare Röda Korsets Sjukhus mitt på KTH:s campus. Hör Maria Granath, fastighetschef, berätta om arbetet med att förvandla en kulturskyddad sjukhusbyggnad till en modern och funktionell arbetsplats.

 • Lärare inspirerar för forskning

  Publicerad 2017-08-22
  Vad krävs för att robotar ska kunna fungera ute i verkligheten? Iolanda Leite presenterade sitt område social robotik på CSC-skolans dag. Dagen var ett tillfälle för färska studenter att inspireras av lärarnas forskning.

 • En sommar i kemilabbet

  Publicerad 2017-08-22
  Hallå där, Jean-Christian Zirignon som pluggar teknisk kemi och under sommaren praktiserat inom ett forskningsprojekt på KTH. Hur var det? – Jag är definitivt nöjd och har aldrig haft ett bättre sommarjobb.

 • KTH stiger i ämnesranking

  Publicerad 2017-08-17
  KTH avancerar på Shanghai-rankingen, ARWU. Fem ämnen rankas som topp 50 och tre inom intervallet 51–75. – Ett mycket positivt resultat som pekar tydligt på att vi har flera ämnen som tillhör de främsta i världen, säger Per-Anders Östling, KTH:s rankingexpert.

 • Basåret hotas av nya regler

  Publicerad 2017-08-14
  Ge lärosäten särskilda anslag för att driva basårsutbildningar. Det menar KTH som i ett remissvar är kritiskt till hur regeringen vill ändra reglerna för studieförberedande utbildningar som tekniskt basår.

 • Tokyo – ny strategisk partner för KTH

  Publicerad 2017-06-28
  University of Tokyo har valt ut KTH, Stockholms universitet och Karolinska Institutet som en av tio strategiska samarbetspartner. – Det här stärker hela KTH:s verksamhet. University of Tokyo är ett av världens främsta universitet, med fem nobelpristagare sedan 2000, säger Peter Gudmundson, professor och akademiskt ansvarig för partnerskapet.

 • Konstverk från kolonin

  Publicerad 2017-06-26
  Leka med kottar – kan det vara något? Under ett konstkollo på Järvafältet får skolbarn se naturen med nya ögon och utforska sin kreativitet. – Först kändes det lite konstigt, men det var jättekul att bygga saker i skogen, säger Vilda Strömberg.

 • Studenthus som väckte sensation

  Publicerad 2017-06-22
  Kårhuset på KTH:s campus räknas som ett av de främsta exemplen på svenska byggnader i funkis-stil. Hör arkitekturhistorikern Martin Rörby berätta om omvärldens reaktioner när Nymble stod klart 1930.

 • Fyra får pris för lärobok

  Publicerad 2017-06-21
  Hallå där, Mats Engwall, professor och en av fyra författare till boken Modern industriell ekonomi som fått Årets Kurslitteraturpris. Hur känns det? – Överväldigande! ”Sveriges största pris för kurslitteratur” – det är fantastiskt. Det är jätteroligt att juryn tror så mycket på vår nya lärobok som kommer ut lagom till terminsstarten i augusti.

 • Alltid redo – även på semestern?

  Publicerad 2017-06-19
  Semester, ledighet och sköna stunder i solen. Eller ständig koll på jobbmejlen för att inte missa något viktigt? Vi bad en arbetslivsforskare ge sina bästa tips för att koppla ned från jobbet i sommar.

 • Halvvägs till ny skolorganisation

  Publicerad 2017-06-16
  Varför måste skolorna slås ihop? Räcker det inte med att samarbeta över skolgränserna? Och kommer vi inte att tappa fart genom att ägna tid och energi åt en omorganisation? Det var några av de frågor som ventilerades under en hearing om förändringen av skolorganisationen.

Till sidans topp