Gabriel Somesfalean, universitetslektor och koordinator för JORCEP.

"Vi ska vara världsledande på fotonik"

Det är hög tid för världens universitet att satsa på forskningssamarbete med Kina. Om några år är det för sent att haka på, då har tåget redan gått. Det hävdar koordinatorn på KTH:s och Zhejiang-universitetets gemensamma forskningscenter JORCEP.

Ny plattform för KTH-lärare i Shanghai

Nordic Center vid kinesiska Fudan University har byggt nya lokaler för undervisning och forskning. Därmed får lärare och studenter från KTH och andra nordiska lärosäten helt nya möjligheter att verka vid det ansedda lärosätet i Shanghai.

Språkutbildning stakar ut karriär

KTH-studenter som läst kinesiska är mycket attraktiva bland svenska företag. Det säger KTH-professorn Anders Hult som startade det kinesiska språkprogrammet på KTH redan 2004. Med företag som Atlas Copco, Ericsson, Sandvik, Volvo, SAAB och AstraZeneca på plats i Kina är kunskaper i det kinesiska språket ett sätt att säkra den egna karriären.

”Imponerande Kina-satsning av KTH”

KTH gör en imponerande och föredömlig satsning i Kina. Och det bästa är KTH:s fysiska närvaro i landet, annars förstår man inte villkoren i Kinas snabbt växande ekonomi. Det menar Sylvia Schwaag Serger, Europas kanske främsta expert på kinesisk forsknings- och innovationspolitik.

Kompetensförsörjning och framtida exportsuccéer

Den finansiella krisen har stärkt Kinas ekonomiska ställning i en takt som ingen kunnat förutspå. Kina har gått om Tyskland som världens största exportnation och är nummer två i världen efter USA vad gäller den totala BNP:n.
KTH ser ett fortsatt samarbete med Kina som strategiskt viktigt för Sveriges framtida kompetensförsörjning liksom svenska företags förmåga till framgång på denna jättemarknad.

Bo Pang

Inblick...

Genom att hjälpa svenskar i Kina kan Bo Pang ge tillbaka det stöd han själv fick när han pluggade på KTH. För vistelsen i Sverige stärkte honom rejält.

Sylvia Schwaag Serger

I fokus...

Det bästa med KTH:s satsning är den fysiska närvaron i landet. Utan den förstår man inte villkoren i Kinas snabbt växande ekonomi, menar innovationsexperten Sylvia Schwaag Serger.

Börje Johansson

"Sverige uppfattas som intressant"

Kineser har väldigt bra koll på hur KTH står sig på olika rankningslistor, och KTH har ett bra rykte. Det är en av flera anledningar till att kinesiska forskarstuderande kommer till KTH, enligt Börje Johansson.

Kinesiskt nyår

"Experter på roliga nyheter"

KTH:s forskare och studenter från både Kina och Sverige samlades på kårhuset för att fira det kinesiska nyåret. Hela arrangemanget av budskapet ” Genom samarbete kommer vi längre”.

Till sidans topp