Miljöforskning med förhinder?

Varför kommer inte politiker till skott i klimatfrågorna? Byråkrati och vetenskapsförnekare sätter käppar i hjulet för en framsynt miljöpolitik, enligt forskare på KTH.

”KTH bör hjälpa de som flytt för sina liv”

Elisabeth Ekener Petersen, miljöforskare, uppmanar i ett mejl till rektor att KTH bidrar med hjälp ”i dessa tider med stora inflöden av flyktingar till Sverige”.
– Alla måste fundera på vad de kan bidra med till medmänniskor i nöd, säger hon.

Högsta betyg för innovationsarbete

KTH:s innovations-kontor har fått högsta betyg i en utvärdering av Vinnova.
– Det är självfallet mycket roligt och ett kvitto på att det vi gör och vårt arbetssätt skapar stort värde för KTH:s forskare och studenter, säger Lisa Ericsson, chef på KTH Innovation.

Lättare att lyckas med rätt partner

Två forskare som knäckt finansieringskoden är Danica Kragic och Erwin Laure. De är bland de KTH-forskare som fått mest EU-pengar.

KTH bland topp hundra i världen

KTH rankas som 92:a bästa lärosäte i världen i QS World University Rankings. Det är ett avancemang med 18 placeringar jämfört med förra året och första gången KTH når en topphundra-placering i någon av de fyra stora globala rankingarna.

Gott och blandat från rymden

De senaste trenderna inom rymdforskning och hur universum egentligen ser ut var två av de frågor som belystes på en av rymdkonferensens föreläsningar på KTH.
– I enlighet med god svensk tradition kommer vi att servera ett smorgosbord av rymdforskning, sade astronauten Bonnie Dunbar.

De mötte en annan syn på hållbar energi

I Ryssland talar man om hållbarhet och miljö på ett annat sätt än i Sverige. Det fick åtta masterstudenter från KTH erfara under en sommarskola i Moskva. En kort men intensiv vistelse som gav mersmak.

”Vi vill att fler cyklar till KTH”

I samband med terminsstarten passade miljögruppen på att anordna en cykeldag på Campus. Där fanns möjlighet att prova både eldrivna cyklar, trehjulingar liksom att få en översyn av sin egen cykel. Och pricken över i:et var en tävling där första pris var en sprillans ny cykel.

Stefan Hallström är orolig för att de ekonomiska villkoren för ingenjörsutbildningar drabbar kvaliteten på undervisningen. (Foto: Marc Femenia)

Samhällsnyttig forskning skördar framgång

Konkurrensen om pengarna hårdnar – forskare som kan sälja in sitt budskap med en välformulerad ansökan har större chanser i en utlysning.

Roine Hammar tar över som säkerhetschef på KTH efter Lena Edvardsson som haft posten i nästan 30 år. (Foto: Christer Gummeson)

KTH vill ha mer svängrum

KTH behöver friare tyglar från staten för att kunna hänga med i den internationella utvecklingen.

Läraren Fredrik Brunes spelar rollen som fastighetsvärderare i en dramatiserad undervisningsfilm om fastighetsekonomi. (Foto: Christer Gummeson)

Vad gör tekniken med oss på sikt?

På Maskinteknik reflekterar studenter över hur samhällslivet påverkas av nya produkter och tekniska lösningar. Kursen heter Social hållbarhet.

Lärarna upplever kvalitetsbedömningarna som otillförlitliga, enligt Ola Svärd (Foto: Håkan Lindgren)

Finmaskigt nät kartlägger KTH:s nytta

KTH bidrar med teknikutveckling och utbildar ingenjörer. Men hur påverkar annan KTH-verksamhet samhället?

Till sidans topp