Lång dags färd till KTH:s labb

Den holländska toppforskaren Val Zwiller har anlänt till KTH. Men inte med hjälp av någon flyttfirma utan genom att själv packa och köra labbutrustning hela vägen från Delft till Albanova. En resa på 1500 kilometer som tog 28 timmar med stopp för några timmars sömn.

Personlig pedagog gör susen

Tänk om varje elev eller student kunde ha sin egen personliga lärare. Forskning vid KTH visar att det är möjligt via nätet – även för att bedriva högkvalitativ utbildning.

Med känsla för folkkär forskning

När avhandlingen äntligen var klar ville Henrik Uggla skriva om forskningen på sitt eget sätt. Resultatet blev en storsäljare inom varumärkesbyggande.

Studenter sommarjobbar som kemiforskare

Under sommarens första veckor feriejobbar fem studenter hos olika forskargrupper vid Skolan för kemivetenskap. Satsningen görs för att premiera duktiga studenter och öka genomströmningen. Men även skapa bättre kontakt mellan forskning och utbildning.

"It-undervisning saknar pedagogisk grund"

Gymnasieskolans it-undervisning släpar efter. Lärare saknar pedagogiska verktyg och når bara ut till elever som redan har specialkunskaper inom data. Om inget görs riskerar Sverige att hamna på efterkälken, enligt forskare från KTH.

Grönt ljus för Albano

Mark- och miljööverdomstolen har sagt ja till det nya universitetsområdet Albano. Domen innebär att KTH och Stockholms universitet kan se fram emot moderna och ändamålsenliga lokaler i Albano. Byggstart planeras till nästa år.

Internationellt pris till KTH:s campus

KTH har fått priset International Sustainable Campus Network Award för sin campusplan. Planen visar riktningen för hur campus ska utvecklas de närmaste fyra-fem åren – med fokus på hållbarhet och på att skapa ett levande campus.

Miljö och transport flyttar ihop

KTH:s miljö- och transportforskare flyttar samman i en ny byggnad som ska stå färdig om två år. Byggstarten för det fem våningar höga huset är i juni.

Läraren Fredrik Brunes spelar rollen som fastighetsvärderare i en dramatiserad undervisningsfilm om fastighetsekonomi. (Foto: Christer Gummeson)

Många brister i lokalvårdarnas arbetsmiljö

Trånga utrymmen och dåligt utrustade arbetslokaler är vardag för KTH:s lokalvårdare, berättar skyddsombudet Jelena Elfving.

Stefan Hallström är orolig för att de ekonomiska villkoren för ingenjörsutbildningar drabbar kvaliteten på undervisningen. (Foto: Marc Femenia)

Chefen bättre informationskanal än nätet

Närmaste chefen upplevs som den viktigaste informationskanalen av KTH:s medarbetare, som i genomsnitt spenderar sex timmar i veckan på möten.

Roine Hammar tar över som säkerhetschef på KTH efter Lena Edvardsson som haft posten i nästan 30 år. (Foto: Christer Gummeson)

Robotforskare talar ut i podcast

KTH startar en serie podcasts – KTH Tech Talks. Två forskare intervjuas och samtalar om ett område de båda är verksamma inom. 

Lärarna upplever kvalitetsbedömningarna som otillförlitliga, enligt Ola Svärd (Foto: Håkan Lindgren)

Allt fler doktorander pluggar svenska

Med kunskaper i svenska i bagaget ökar chansen för utländska forskare att få jobb i Sverige

Till sidans topp