Hawkings nya idéer om svarta hål

Informationen som försvunnit in i ett svart hål i rymden förstörs inte utan finns kvar i ett tvådimensionellt hologram. Det är Stephen Hawkings förslag på lösning av den så kallade informationsparadoxen som gäckat världens rymdfysiker de senaste decennierna.

Studentens tal inför världens makthavare

KTH-studenten Olle Eriksson fick chansen som många opinionsbildare drömmer om – att hålla ett tal om världens ekonomi inför FN:s generalförsamling.

Med känsla för folkkär forskning

När avhandlingen äntligen var klar ville Henrik Uggla skriva om forskningen på sitt eget sätt. Resultatet blev en storsäljare inom varumärkesbyggande.

”Vi vill att fler cyklar till KTH”

I samband med terminsstarten passade miljögruppen på att anordna en cykeldag på Campus. Där fanns möjlighet att prova både eldrivna cyklar, trehjulingar liksom att få en översyn av sin egen cykel. Och pricken över i:et var en tävling där första pris var en sprillans ny cykel.

"It-undervisning saknar pedagogisk grund"

Gymnasieskolans it-undervisning släpar efter. Lärare saknar pedagogiska verktyg och når bara ut till elever som redan har specialkunskaper inom data. Om inget görs riskerar Sverige att hamna på efterkälken, enligt forskare från KTH.

Grönt ljus för Albano

Mark- och miljööverdomstolen har sagt ja till det nya universitetsområdet Albano. Domen innebär att KTH och Stockholms universitet kan se fram emot moderna och ändamålsenliga lokaler i Albano. Byggstart planeras till nästa år.

Internationellt pris till KTH:s campus

KTH har fått priset International Sustainable Campus Network Award för sin campusplan. Planen visar riktningen för hur campus ska utvecklas de närmaste fyra-fem åren – med fokus på hållbarhet och på att skapa ett levande campus.

Miljö och transport flyttar ihop

KTH:s miljö- och transportforskare flyttar samman i en ny byggnad som ska stå färdig om två år. Byggstarten för det fem våningar höga huset är i juni.

Roine Hammar tar över som säkerhetschef på KTH efter Lena Edvardsson som haft posten i nästan 30 år. (Foto: Christer Gummeson)

Ny entré guidar alla rätt

Vilse på campus eller problem med datorn? I entréhuset får du svar och stöd. KTH har samlat sin informations- och serviceverksamhet i nya ljusa lokaler som öppnade i veckan.

Lärarna upplever kvalitetsbedömningarna som otillförlitliga, enligt Ola Svärd (Foto: Håkan Lindgren)

Lång dags färd till KTH:s labb

När den holländske toppforskaren Val Zwiller flyttade till KTH transporterade han själv labbutrustningen från Delft till AlbaNova. 

Läraren Fredrik Brunes spelar rollen som fastighetsvärderare i en dramatiserad undervisningsfilm om fastighetsekonomi. (Foto: Christer Gummeson)

Många brister i lokalvårdarnas arbetsmiljö

Trånga utrymmen och dåligt utrustade arbetslokaler är vardag för KTH:s lokalvårdare, berättar skyddsombudet Jelena Elfving.

Stefan Hallström är orolig för att de ekonomiska villkoren för ingenjörsutbildningar drabbar kvaliteten på undervisningen. (Foto: Marc Femenia)

Chefen bättre informationskanal än nätet

Närmaste chefen upplevs som den viktigaste informationskanalen av KTH:s medarbetare, som i genomsnitt spenderar sex timmar i veckan på möten.

Till sidans topp