Till innehåll på sidan
KTH:s innovationspaviljong
KTH:s ordförande Börje Ekholm tittar närmare på SEM Glove, en handske som förbättrar handens greppförmåga. Till vänster syns rektor Peter Gudmundson och projektledaren Lisa Ericsson. (Foto: Peter Larsson)

Folkligt intresse för KTH-innovationer

Publicerad 2010-06-17

Tiotusentals turister, stockholmare och andra intresserade har besökt KTH:s innovationspaviljong på Skeppsbron de senaste veckorna. Satsningen på Stockholms stads uppladdning inför kungliga bröllopet visade sig vara helt rätt, säger Lisa Ericsson, projektledaren för KTH:s engagemang i Love Stockholm 2010.

– Ett av målen har varit att sätta KTH på kartan som innovationsmotor i svenska samhället. Och där har vi kommit en bra bit på väg, säger Lisa Ericsson, när hon under en av de sista dagarna på evenemanget summerar KTH:s deltagande.

KTH-paviljongen ”Passion för Innovation” öppnade sina portar för allmänheten 6 juni. Under de mest hektiska dagarna har man haft omkring 4000 besökare, andra dagar har det legat runt 1500, enligt Lisa Ericssons beräkningar.

Varje dag har paviljongen fokuserat på ett tema som utformats av någon av KTH:s tvärvetenskapliga plattformar. En av de sista utställningsdagarna bär temat Energi. Och för två av besökarna, Anne Krook och hennes 9-årige son Valle, blev det en kul upplevelse.

– Vi fick syn paviljongen från andra sidan vattnet, från Skeppsholmen, och gick hit för att Valle är så intresserad av teknik och maskiner. Ju större maskiner, desto bättre, säger Anne Krook, som är på semester i Stockholm under veckan.

Sonen Valle har just tagit en tur på en illrosa ”smoothie-cykel” som står uppställd i den 450 kvadratmeter stora paviljongen. Samtidigt som han trampar den framhjulsdriva cykeln mixas en mugg med hallondryck som placerats på styrstången. Vilken blir en illustration av hur mänsklig rörelseenergi kan användas i olika syften.

Fokus på miljöfrågor

En bit bort står Karlskronabon Jan Ingemarsson och tittar intresserat på miljöbilen Smite. Tillsammans med sin fru besöker han Stockholm för prinsessbröllopets skull, men tyckte det kändes skönt med ett avbrott för något som låg honom närmare om hjärtat.

– Vi har vandrat lite på området och så blev jag nyfiken när jag såg KTH:s paviljong. Jag är själv ingenjör och tycker det är trevligt med sådana har populära framställningar av teknik. Och miljötemat fungerar bra, det ligger ju i tiden.

Även KTH:s ordförande, Börje Ekholm, som besöker paviljongen samma dag tycker att miljöfrågorna lyfts fram på ett bra sätt.

– Jag har sett många spännande, högaktuella ämnen här. Det finns ett framåtblickande i hela utställningen som KTH ska vara stolt över att kunna visa upp, säger han.

Temat för dagen, Energi, tar gestalt genom flera olika KTH-innovationer. Förutom ”smoothie-cykeln” syns en hushållsugn och ett kylskåp, som båda drivs av solenergi. Och den som vill kan få spela brädspelet Carbonopoly, som förmedlar kunskap om hållbar utveckling på ett roligt sätt. Tidigare i veckan har temana hetat bland annat Transport, Material, Life Science och Kommunikation.

Varje tema har också gett avtryck för ”Open Innovation”, projektet som ska resultera i en present till det kungliga bröllopsparet. Presenten är en idébok med problemlösningar som tagits fram i samarbete med besökarna under de två veckorna.

– Hittills har vi tagit emot ungefär 400 idéer om allt från transporter och sopsortering till stadsmiljö och mediefrågor, säger KTH-studenten Johan Billgren som tillsammans med Greta Björling tagit in och processat alla idéer.

Interna bieffekter

Efter sållning och sortering kommer den slutliga produkten, en bok i liggande A2-format, att innehålla cirka 50 idéer. Själva skulle de gärna vilja att den färdiga presenten offentliggjordes inför svenska folket, exempelvis i en TV-sändning.

Förutom att paviljongen varit ett skyltfönster för KTH:s verksamhet mot Stockholm och resten av omvärlden har arbetet även haft positiva interna bieffekter, säger projektledaren Lisa Ericsson.

– Vi har fått flera delar inom KTH att bli bättre samspelta. Genom Love Stockholm 2010 har vi fått en övning i att jobba mot ett gemensamt mål, det har varit nyttigt och givande för oss som varit inblandade.

På längre sikt hoppas hon att utställningsveckorna kan inspirera KTH att profilera sig ännu starkare som en kraftfull aktör inom innovationsområdet.

– Jag kan se att alltfler inom KTH börjar tänka i de banorna, inte minst inom KTH:s ledning, säger Lisa Ericsson.


Text: Christer Gummeson

Läs mer i innovationspaviljongens blogg