It-utbildning för nyanlända igång

Publicerad 2017-01-20

Tre månader av stenhårt tempo väntar de 26 nyanlända med akademisk bakgrund som ska snabbutbildas till it-utvecklare. När kursen drog igång på KTH var deltagarnas förväntningar höga.

Hur många har jobbat i Linux? En skog av händer i luften. Om bara tre månader ska den här klassen med nyanlända vara fullfjädrade mjukvaruutvecklare i Java.

En utbildning som normalt tar flera år på KTH har kondenserats ner till tre månader. Arbetsmarknaden skriker efter it-kompetens men Sverige klarar inte att utbilda folk i takt med behoven.

Det är första dagen för kursen Software Development Academy som ska snabbutbilda it-utvecklare, och Farzad Golchin från rekryteringsföretaget Novare Potential tar ordet:

– Nu är det upp till er själva. Ni är en utvald grupp, ni har extremt hög inlärningskapacitet men ni kommer att få jobba hårt! Välkomna till familjen.

I en nyrenoverad sal på KTH sitter 26 förväntansfulla personer, uttagna bland 340 sökande för att de har rätt bakgrund, fått höga resultat på logiska tester och anses vara högmotiverade inför det som väntar. Stämningen är god, vissa skämtar försiktigt på engelska och andra skrattar. Speciellt när kursledarna vid introduktionen får problem – med datorerna.

Språket och framför allt brist på kontakter är stora hinder när nyanlända vill in på den svenska arbetsmarknaden, berättar projektets ansvarige Mattias Wiggberg på Skolan för datavetenskap och kommunikation, CSC.

– Vår uppfattning är att språket kan komma via jobbet. It-branschen är en sektor där språket är på engelska, vilket alla våra deltagare behärskar. De behöver inte ytterligare barriärer för att komma ut i arbetslivet, att slippa kravet på svenska sparar in många år, säger han.

Många nationaliteter

Deltagarnas presentationer av sig själva är en upplevelse i ödmjukhet. Alla har en minut på sig att berätta om sin bakgrund, sina förhoppningar på arbetslivet och vad de gör på sin fritid. Det står snart klart att det i salen sitter sammantaget många års erfarenheter av tunga universitetsstudier, totalt nio nationaliteter är representerade – de flesta kommer från Syrien.

Så gott som alla har redan olika examina inom it, en kvinna från Iran är kärnfysiker, och många har arbetslivserfarenhet från namnkunniga företag. Två schackspelare, varav en professionell, hittar varandra.

Flera deltagare tackar för att de får den här chansen. Nu vill de borsta av gamla kunskaper, fylla kunskapsluckor och få en framtid som mjukvaruutvecklare – och komma in på den svenska arbetsmarknaden.

– Det känns underbart, jag är förväntansfull och nervös på samma gång. Det är verkligen skönt att vara tillbaka i ett professionellt sammanhang – jag kommer vara peppad att gå på jobbjakt efter det här, säger Shubha Rao från Indien.

Bakom initiativet står KTH som står för kursinnehållet och Novare Potential som har valt ut deltagarna och som också ska koppla ihop deltagarna med näringslivet. Företaget arbetar sedan parallellt under utbildningen med att matcha nyanlända mot arbetsmarknaden.

– Det finns ett glapp mellan potentialen hos alla de som kommer hit och hur vi tar tillvara deras kunskap, säger Farzad Golchin från Novare.

Förväntansfulla deltagare

Efter kursen kommer deltagarna vara anställda som konsulter under Novare Potentials flagg. Tanken är sedan att konsultuppdragen ska övergå i anställningar.

I en sal under takåsarna har Ali Kamran från Pakistan precis satt sig bakom sin dator. Även han är förväntansfull.

– Jag har en master i computer science men har jobbat med teknisk support och reparerat datorer på fritiden. Så det här är lite av en ny spelplan för mig.

Nytt blir det även för de lärare som undervisar på kurserna. Projektet drivs som en uppdragsutbildning och är en pilot som finansieras av Wallenbergstiftelserna. Richard Glassey, som är först ut som föreläsare och håller i utbildningens inledande del, är ovan vid att så många deltagare redan har imponerande CV:n.

– Även vi kanske får lära oss något, säger han med glimten i ögat och får medhåll:

– Det här är bland det mest intressanta jag har jobbat med, säger Mattias Wiggberg, märkbart stolt över de nya studenterna och inte minst hur projektet sedan starten i april förra året snabbt tagit form.

– Så här fort jobbar vi inte alltid på KTH, säger han och skrattar.

Text: Anna Gullers

Snabbutbildning för nyanlända

• Software Development Academy är en tre månader lång kurs i Java-programmering för nyanlända akademiker.
  • Bakom satsningen står CSC-skolan på KTH och rekryteringsföretaget Novare Potential. Wallenbergstiftelsen står för finansieringen.
  • Utbildningen är en uppdragsutbildning och ligger utanför KTH:s ordinarie program och kurser.