Svårt att kombinera yrkesroller

Vem ska göra vad och ska alla göra allt? Det undrar Lars Geschwind, forskare inom organisation och ledarskap apropå en undersökning om hur man ska förena rollen som forskare med den som lärare.

Professor kritisk mot tystnad på KTH

Finns det en tystnadskultur på KTH? Kaj Lindecrantz, professor, är kritisk mot bristen på diskussioner och öppna samtal när det uppstår problem i verksamheten. Det blir bara mummel i korridoren, ingen tar ansvar, hävdar han.

Forskare kräver miljösatsning på campus

KTH måste sikta mot guld i miljö-certifieringen av alla nybyggnationer på campus. Det är viktigt att studenterna får se ledande miljösatsningar på nära håll, skriver två forskare i ett inlägg.

Stolta men stressade medarbetare

KTH:s medarbetare är engagerade och stolta över att arbeta på KTH. Men – stressade. De förordar starkt KTH:s utbildningar men är mindre benägna att rekommendera KTH som arbetsplats.

”Mer meningsfull kursutvärdering”

Lärarna på KTH har fått ett nytt enkätverktyg för att utvärdera kurser. Kursvärderingsverktyget, LEQ, fokuserar på hur studenterna upplever lärmiljön och hjälper lärarna att utveckla sin undervisning.

Ridån går upp för öppna online-kurser

Den 18 april är det premiär för KTH:s moocar. Först ut är Christer Fuglesang med den öppna online-kursen om bemannade flygfärder, Human spaceflight – an introduction.

Så blir en ny avdelning till

Hur skulle vardagslivet i Stockholm se ut om elfordon skötte alla transporter? Frågan sysselsatte både forskare och administrativ personal under en kick-off på avdelningen Elkraftteknik.

Rekordsnabb väg till doktorsexamen

Genomsnittsåldern för en nybliven KTH-doktor är 33 år. Men Mariana Frid Dalarsson disputerade nyligen i teoretisk elektroteknik – som 26-åring.

Roine Hammar tar över som säkerhetschef på KTH efter Lena Edvardsson som haft posten i nästan 30 år. (Foto: Christer Gummeson)

KTH missar chansen till högre ranking

Studenters examensarbeten bidrar starkt till KTH:s genomslag, nationellt och internationellt. Samtidigt är många exjobb inte tillgängliga på nätet – på grund av bristande rutiner.

Lärarna upplever kvalitetsbedömningarna som otillförlitliga, enligt Ola Svärd (Foto: Håkan Lindgren)

”Tillsammans blir vi en kritisk massa”

Genom nätverket för kvinnliga doktorander får forskarstudenter på Elektro-skolan stöd och inspiration i en större grupp.

Läraren Fredrik Brunes spelar rollen som fastighetsvärderare i en dramatiserad undervisningsfilm om fastighetsekonomi. (Foto: Christer Gummeson)

Så vill KTH-forskare lösa bostadsbristen

Bostadsmarknaden fungerar inte och situationen är akut för många behövande, enligt KTH:s forskare. 

Stefan Hallström är orolig för att de ekonomiska villkoren för ingenjörsutbildningar drabbar kvaliteten på undervisningen. (Foto: Marc Femenia)

Kista öppnar mötesplats för innovationer

På Mentorspace testas nya idéer och innovationer i samverkan mellan akademi, företag och samhälle

Till sidans topp