Mer teori gynnar hållbar utveckling

Hållbar utveckling engagerar både studenter och lärare, och är en viktig profilfråga för KTH. Samtidigt finns det, även bland lärarna, en osäkerhet kring begreppet. Nu föreslås en förstärkning av undervisningen om hållbarhet som teoretiskt begrepp, i en kartläggning som gjorts på Samhällsbyggnad.

Ändrat IT-stöd väckte motstånd

Debatten har varit intensiv under våren om förslaget att samordna CSC-skolans IT-stöd med KTH:s centrala IT-administration. Förslaget väckte starka reaktioner bland anställda, studenter och hos facket.
Nu har frågan belysts i en utredning.

Lyssna på Radio Campi

Radio Campi är podd-versionen av Campi. Vi sänder lite längre fördjupade intervjuer med spännande personer på KTH som ett komplement till artiklar i tidningen. 

Hon har utbildat KTH:s personal i 20 år

Lotta Berg har sett intresset för personalutbildning stadigt växa under sin tid på KTH. Inte minst kurserna i ledarskap har engagerat många. Fullbokade kurser och hög närvaro tar hon som ett tecken på att utbildningarna varit framgångsrika. Efter 33 år på KTH går hon i pension. Lyssna på intervjun i Radio Campi.

KTH kikar på VM

Fotboll liksom forskning engagerar. Tre KTH-forskare ger nya perspektiv på ett av världens största idrottsevenemang. Det handlar om VM-bollens design, ny TV-teknik och hur Brasiliens stadsplanering påverkats av fotbollsturneringen.

EU startar universitetsranking

En ny internationell universitetsranking har startats med stöd av EU. Rankingen kallas U-multirank och ger KTH betyget ”very good” i mer än hälften av listans kriterier. U-multirank samlar uppgifter från 850 lärosäten och vänder sig främst till studenter som ska kunna jämföra universitet från olika utgångspunkter.

Återhållsamhet på förvaltningen

Skolornas bidrag till förvaltningen på KTH minskar, procentuellt sett. Det medför att universitetsförvaltningens budget inte ökar i samma takt som övriga KTH. Förändringen innebär en återhållsamhet under nästa år, enligt rektor Peter Gudmundson.

Externa granskare synar administrationen

KTH:s utvärdering av sin administration är till nytta för hela högskolebranschen. Modigt att visa upp förvaltningen på det här sättet. Så lät några kommentarer från de externa granskare som deltar i kvalitetsutvärderingen AAE 2014.

Roine Hammar tar över som säkerhetschef på KTH efter Lena Edvardsson som haft posten i nästan 30 år. (Foto: Christer Gummeson)

Toppforskare nekades arbetstillstånd

Två gånger nekades en toppforskare i matematik arbetstillstånd. Nu ändrar Migrationsverket sina riktlinjer så att inte fler lärosäten ska drabbas av samma krångel.

Läraren Fredrik Brunes spelar rollen som fastighetsvärderare i en dramatiserad undervisningsfilm om fastighetsekonomi. (Foto: Christer Gummeson)

Lärare på nätet – pedagogisk framgång

Fysikläraren Mamo Colarieti-Tostis videoföreläsningar gör studenterna bättre förberedda inför lektionerna.
Stefan Hallström är orolig för att de ekonomiska villkoren för ingenjörsutbildningar drabbar kvaliteten på undervisningen. (Foto: Marc Femenia)

Koll på luftströmmar ger grönare flygtrafik

Philipp Schlatters mål är att bli först i världen att simulera luftströmmarna kring en hel flygplansvinge.
Lärarna upplever kvalitetsbedömningarna som otillförlitliga, enligt Ola Svärd (Foto: Håkan Lindgren)

Fler citeringar tar KTH till toppen

Redan inom några år skulle KTH kunna höra till världens 25 bästa tekniska universitet, enligt Per-Anders Östlings jämförande analysundersökning.