”Rankingen ger skev bild av verkligheten”

Universitetsrankingar bör tas med en stor nypa salt. De ger en ganska skev bild av lärosätenas forksning och utbildning. I vissa fall rent missvisande. Det framgår av en nordisk granskning av de mest inflytelserika rankinginstituten.

Adjungerade forskare kan bidra mer

De adjungerade professorerna skulle kunna bidra med ännu mer av sin kompetens på KTH, enligt en utredning som gjorts av bland andra Lars Geschwind.

Lyssna på Radio Campi

Radio Campi är podd-versionen av Campi. Vi sänder lite längre fördjupade intervjuer med spännande personer på KTH som ett komplement till artiklar i tidningen. 

Mikael trivs med att få saker ur händerna

Som grabb drömde han om att vinna världens främsta tennisturnering. Men både de planerna och tusentals andra projekt han drog igång som barn och i ungdomen förblev oavslutade. Numera, som dekan på Kemiskolan, är Mikael Lindström starkt fokuserad på att komma i mål.
Du kan även lyssna på intervjun i Campis podradio.

De vill höja kvaliteten på exjobben

Många gånger blir ingenjörsstudenternas exjobb svårlästa rapporter. I en ny metodhandbok beskriver två lärare hur exjobben både kan bli mer välskrivna och av högre vetenskaplig kvalitet.
- En exjobbare kan hjälpa företaget att tänka utanför den berömda lådan, säger författarna.

Kvinnliga basårsstudenter dubbelt så bra

Studenternas bakgrund är avgörande för deras framgång på KTH. Kvinnliga studenter som läst ett basårsprogram har dubbelt så stor chans att klara en ingenjörsutbildning jämfört med män som antagits via högskoleprov.

Det sa bara ”klick”

Speeddejtingen för nya kemi- och bioteknikstudenter gav omedelbart resultat.
– Jag klickade jättemycket med flera andra studenter. Vi kommer säkert plugga en hel del tillsammans, säger Saga von Berens, nybörjare på Bioteknik.

Borgarråd blir årets alumn

Borgarrådet Regina Kevius har utsetts till årets alumn vid KTH. Hon får utmärkelsen för att hon på ett framgångsrikt kombinerat sina tekniska kunskaper med ett samhällsengagemang.

Stefan Hallström är orolig för att de ekonomiska villkoren för ingenjörsutbildningar drabbar kvaliteten på undervisningen. (Foto: Marc Femenia)

Energisnålare liv på nätet i sikte

Elina Erikssons kurs i hållbar utveckling har gett studenterna en tydligare bild av deras energiförbrukning i vardagen.

Roine Hammar tar över som säkerhetschef på KTH efter Lena Edvardsson som haft posten i nästan 30 år. (Foto: Christer Gummeson)

Han får alla att främja hållbarhet

Samuel Mann var drivande för att införa undervisning i hållbarhet på alla utbildningar vid Otaga Polytechnic, Nya Zeeland.

Läraren Fredrik Brunes spelar rollen som fastighetsvärderare i en dramatiserad undervisningsfilm om fastighetsekonomi. (Foto: Christer Gummeson)

Fartfylld debatt gav pedagogisk framgång

Det viktigastte är att hitta ett debattämne som studenterna går igång på, säger Savante Mandell.

Lärarna upplever kvalitetsbedömningarna som otillförlitliga, enligt Ola Svärd (Foto: Håkan Lindgren)

Lärare orsakar förvirring på Facebook

Var tydlig med vilken roll du uppträder i när du kommunicerar med studenter på sociala medier, uppmanar mediforskaren Pernilla Josefsson till lärare som använder Facebook i jobbet.